Нова мапа од фронтот во Украина: Еве како украинската страна врати 2.500 км2 од својата територија 

Американскиот институт за воени студии (IWS) денеска објави дека украинската армија ослободила 2.500 квадратни километри во областа Харков, како резултат на украинската воената офанзива која трае со денови.

Објавена е и карта која покажува колкава територија во овој дел ослободила украинската војска.

Со црвена боја се означени руските напредувања, а со сина украинскиот контранапад. Делот кој е означен со жолта боја ги прикажува местата под руска контрола.

Инаку, Русија го напушти своето главно упориште во североисточна Украина во саботата, во ненадејниот пад на една од главните линии на фронтот откако украинските сили се заканија дека ќе го опколат тоа подрајче со шокантно продирање.

Брзиот пад на Изјум во покраината Харков беше најтешкиот пораз на Москва од март, кога руската војска беше присилена да се повлече од главниот град Киев. Тоа би можело да биде одлучувачка пресвртница во шестмесечната војна, со илјадници узбегани руски војници кои дури ги оставија и залихите со муниција и опрема.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Show Buttons
Hide Buttons