Еден мал трик е тајната за совршена баклава, а еве и рецепт по кој “прсти ќе излижете“

Ако сакате вашата баклава да биде мека, додека ја подготвувате има мал и лесен трик.

Пред печењето прелијте ја со малку врело масло.

Потоа испечете и ќе се топи во уста.

Предлог рецепт: Посна баклава со ореви и гриз

СОСТОЈКИ:

500 гр тенки кори

СОСТОЈКИ ЗА ФИЛ:

300 гр мелени ореви
4 полни лажици пченичен гриз
100 мл масло
100 мл вода
2 кесички ванилин шеќер, 4 лажици шеќер

СОСТОЈКИ ЗА ПРЕМАЧКУВАЊЕ:

150 гр маргарин (ако постите земете посен)
50 мл масло

СОСТОЈКИ ЗА СИРУП:

500 мл вода
350 гр шеќер
1 лимон

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Show Buttons
Hide Buttons