Фон дер Лајен предлага Европа да го укине правото на вето 

ЕУ мора да биде способна побрзо да реагира на геополитичките настани и мора да се отстрани барањето за едногласност во надворешнополитичките одлуки, изјави претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен, според бриселското издание на Politico.

„Во надворешните работи, ние навистина треба да преминеме на гласање со квалификувано мнозинство“, рече Фон дер Лајен во интервју за мала медиумска група организирана од нејзината канцеларија пред самитот на Европскиот совет оваа недела.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Show Buttons
Hide Buttons