Рецепт за фокача – италијанска погача: Ремек-дело на чинија
Фокача е италијански рамен леб сличен на нашата погача. Се пече на традиционален начин во рерна, но се разликува по тоа што одозгора е украсена со зачински билки и зеленчук.
Оваа погача е вистинско ремек-дело на чинија – колку повеќе зеленчуци и зачини додадете, толку повкусна станува.
Состојки:
– 500 г брашно
– 2 лажички сол
– 1 сув квасец
– 450 мл вода
– 4 лажици маслиново масло
– 1 чешне лук
– опционално за декорација: рузмарин, домат, маслинки
Подготовка:
Измешајте сол, брашно и квасец, а потоа додајте топла вода и маслиново масло. Оставете да отстои два часа на собна температура.
Намрсете плех со зејтин и префрлете го тестото, а потоа оставете го уште 30 минути на собна температура. Покријте го со проѕирна фолија и оставете го во фрижидер 24 часа.
Врз тестото може да додадете исечкан лук, рузмарин, маслинки и чери домати. Фокачата печете ја на 220 степени, 15-20 минути, односно додека добие златна боја.