Еден мал трик е тајната за совршена баклава, а еве и рецепт по кој “прсти ќе излижете“
Ако сакате вашата баклава да биде мека, додека ја подготвувате има мал и лесен трик.
Пред печењето прелијте ја со малку врело масло.
Потоа испечете и ќе се топи во уста.
Предлог рецепт: Посна баклава со ореви и гриз
СОСТОЈКИ:
500 гр тенки кори
СОСТОЈКИ ЗА ФИЛ:
300 гр мелени ореви
4 полни лажици пченичен гриз
100 мл масло
100 мл вода
2 кесички ванилин шеќер, 4 лажици шеќер
СОСТОЈКИ ЗА ПРЕМАЧКУВАЊЕ:
150 гр маргарин (ако постите земете посен)
50 мл масло
СОСТОЈКИ ЗА СИРУП:
500 мл вода
350 гр шеќер
1 лимон