Чајот во филтер кесите може да биде канцероген

Чајот има бројни позитивни влијанија врз нашето здравје, меѓутоа ако редовно го користите оној во филтер кесички, имаме лоши вести зас.

Повеќето филтер кесички за чај се премачкани со соединението епихлорохидрин – кој е канцероген а е посебно активен во врела вода.

Сепак постојат и добри вести доколку не можете без вашиот чај. Ова соединение се раствора во вода и затоа најдобро е пред користење да ја измиете филтер кесичката со вода. Потоа безбедно можете да направите чај по упатството кое стои на пакувањето.

Многу произведувачи неодамна почнале да прават кесички за чај од пластика која почнува да се разложува на температури многу пониски од потребните за да се направи еден чај.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Show Buttons
Hide Buttons