Србија, Хрватска и Црна Гора лансираат сателит во вселената

Очигледно Хрватска, Србија и Црна Гора се во фаза на лансирање на првиот сателит. Станува збор за сателит кој е добиен на подарок од Индија за прослава на 75-годишнината од независноста на оваа земја.

Индија финансираше студентски проект за изградба на 75 сателити, а еден од нив беше дониран на Вселенската асоцијација на Југоисточна Европа, која ги вклучува Србија, Хрватска и Црна Гора.

Станува збор за „уред“ со димензии десет на десет сантиметри, тежок до 1.300 грама, што е производ на домашната генијалност. Од вселената ќе испраќа важни податоци за квалитетот на водните површини во Србија, воздухот и други работи до копнените станици, а воедно ќе служи и како дел од системот за рано предупредување.

Зад целиот проект стои група ентузијасти собрани во организација со звучно име – Комитетот за развој на вселенската програма од Нови Сад. Тие веќе една деценија се занимаваат со вселенско инженерство. Додуша, тие немаат астронаути, но тој факт не ги спречува да ги „набљудуваат“ водните тела и нивниот квалитет од далечина од неколку стотици километри, а во исто време да го тестираат системот.

Српскиот сателит ќе биде лансиран на надморска височина од околу 500 километри. Брзината на сателитот, инаку, е околу 28.000 километри на час. На него има мали сензори кои ја снимаат pH вредноста, температурата, ослободениот кислород во површинските води. Ја содржи потребната електроника и предавател.

Кога станува збор за хрватскиот сателит, тој е наречен „Перун“, по врховното божество на словенската митологија.

Проектот „Перун“ ќе го спроведуваат голем број млади инженери и научници. Тие ќе бидат водени од искусен кадар на универзитетите и научните институции преку прегледи на проекти и разни совети. Таквите инженери и научници не само што ќе ја научат теоријата на вселенското инженерство, туку и ќе стекнат богато практично искуство. Студентите кои стекнуваат знаења во воздухопловството често го користат и во други високи технологии – биомедицина, машинско инженерство, софтверско инженерство итн.

Нина Дракулиќ, Никола Перовиќ и Филип Јовиќевиќ се трите клучни фигури во проектот за лансирање на првиот црногорски сателит.

Кога пред неколку месеци тројца млади ентузијасти се обратиле до Агенцијата за цивилно воздухопловство со барање да објаснат што им е потребно за да добијат дозвола за лансирање на првиот црногорски сателит во вселената, на почетокот наишле на неверување, кое брзо било заменето со ентузијазам.

Црногорскиот сателит ќе го носи името „Луча“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Show Buttons
Hide Buttons