НАЈМОЌНИТЕ ХАУБИЦИ ПРИСТИГНАА ВО КИЕВ-ПОДАРОК ​​ОД САД ЗА УКРАИНА: „Ова оружје не приближува до победата“-генералот Качур за Њујорк тајмс 

Првите примероци на моќни американски хаубици М777 пристигнаа во Украина, заедно со украински војници обучени да ги користат. 55-та артилериска бригада на Украина е опремена со десетина од најсмртоносните оружја што западните земји некогаш ги испратиле во Украина, а војниците кои го користат, како и нивните команданти во украинскиот воен штаб, се надеваат дека ќе им помогнат на Украинците да добијат превласт во крвавиот конфликт со Русија Армија која работи три месеци.

„Ова оружје не приближува до победата“, изјави за Њујорк тајмс бригадниот генерал Роман Качур, командант на 55-та бригада. „Со секое модерно оружје, секое прецизно оружје сме чекор поблиску до победата.

САД, Канада и Австралија заеднички ветија дека ќе испратат дури 100 хаубици М777 во Украина – од кои 90 се во САД. 

Украинските војници кои ги користат поминале шестдневна обука во базите во Германија, а украинската армија испратила околу половина од досега обучените војници на фронтот, додека другата половина е задолжена за дообука на останатите.

Генералот Качур изјави дека досега уништиле најмалку три оклопни возила и убиле десетици руски војници. Главната задача на хаубиците М777 ќе биде таргетирање на руските позиции и воената инфраструктура, како што се складиштата за муниција и командните штабови, но украинските војници исто така истакнуваат дека ќе спасат животи на Украина – со истерување на руската артилерија од украинските градови.ФОТО: YouTube Print Screen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Show Buttons
Hide Buttons