Генерален штрајк во Македонска пошта, вработените бараат повисоки плати 

Синдикатот на Македонска пошта и Синдикалната организација на АД Пошта на Северна Македонија за денеска најавија генерален штрајк на вработените во националната Пошта со барање за линеарно покачување на нето платите во износ од 3.000 денари.  

Штрајкот, според најавата, почнува во 8 часот и ќе се одвива на работните места во главната Пошта и низ подружниците низ државата, рече на прес-конференција Боро Велигданов, претседател на Синдикатот на Македонска пошта.

Според синдикалните организации, работата на А.Д. Пошта на Северна Македонија, ќе биде целосно во прекин освен за неопходните активности кои давателите на поштенски услуги мора да ги обезбедат непречено, согласно  член 49 од Законот за поштенски услуги и Колективниот договор на ниво на работодавач, и тоа сѐ до прифаќање на барањата.

Согласно Законот за поштенски услуги, вработените имаат обврска да го почитуваат член 49 и да обезбедат прием, сортирање и дистрибуција на поштенски пратки кои се однесуваат на препорачани судски пратки, препорачани пратки од безбедноста и одбраната и одредени други препорачани пратки кои се наведени во законската регулатива.

Одлуката за стапување во генерален штрајк беше донесена на 31 март, по, како што информираа, неуспешниот дијалог со Управниот одбор на Поштата и Владата и нереализирањето на барањето за повисоки плати.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Show Buttons
Hide Buttons