Американските сили распоредија најсовремени стелт-ловци Ф-35 во Црното Море! 

Борбените авиони Ф-35 на вооружените сили на САД полетаа од Чешка блиску преку небото на Австрија до Романија на Црното Море. Распоредувањето на авионите толку блиску до руските трупи во Донбас е уште еден заканувачки гест во актуелната војна во Европа.

Ова не е случајно, тоа е јасен знак за руските вооружени сили: Вашингтон очигледно е подготвен да ги користи најмодерните системи за оружје доколку војната во Европа дополнително ескалира. Идентификаторот на авионите Ф-35 остана активиран кога тие полетаа недалеку од Виена во Чешка и полетаа за Романија преку Унгарија.

Не беа скриени ниту патролните движења над Романија, директно на брегот на Црното Море: очигледно командата на руската армија сега треба да го види тоа овие борбени авиони би можеле да оперираат во близина на Одеса и низ јужна Украина.blob:https://objektivno24.mk/1644cf6a-5a5a-4748-83dc-31cfed17f0b1

Сепак, директната борбена употреба на овие авиони Ф-35 над Украина во моментов може да се исклуч, на тој начин американските воздухопловни сили би предизвикале конкретен контранапад кој би можел да предизвика верижна реакција на насилство.

Авион F-35 вреден 100 милиони долари е долг 15,6 метри, има одлични стелт способности и има максимална брзина од 1900 km/h. Германските и швајцарските вооружени сили сега купуваат машини од овој тип

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Show Buttons
Hide Buttons