Ова обично овошје има повеќе од 1.600 соединенија кои го подобруваат здравјето на мозокот, срцето и цревата
Свежото грозје содржи моќна комбинација од повеќе од 1.600 соединенија кои се корисни за здравјето на срцето, мозокот, кожата и цревата.
Новите докази сугерираат дека ова овошје заслужува официјално да биде признаено како „суперхрана“, со придобивки дури и на генетско ниво.
Како што истакнува новата студија, терминот „суперхрана“ е збор без официјална дефиниција или утврдени критериуми. Стандардните суперхрани обично се дел од медитеранската исхрана и генерално се богати со природни растителни соединенија корисни за здравјето на луѓето.
Покрај пошироката тема за суперхрана што е детално опфатена, грозјето е истакнато како потценето во оваа област и често е исклучено, со споменување на други слични намирници, како што се бобинките.
Грозјето е природен извор на повеќе од 1600 соединенија, вклучувајќи антиоксиданси и други полифеноли како што се флавоноиди, антоцијанидини, катехини, фенолни киселини, ресвератрол итн.
Полифенолите се припишуваат на здравствените придобивки од грозјето, преку антиоксидантната активност и влијанието врз клеточните процеси. Биолошките ефекти се создаваат преку специфичната комбинација на овие соединенија, а не од која било поединечна компонента.
Во научната литература за грозјето и здравјето се објавени повеќе од 60 рецензирани студии. Улогата на грозјето во кардиоваскуларното здравје е добро позната, вклучувајќи ја зголемената релаксација на крвните садови и здравата циркулација, како и регулирањето на нивото на холестерол.
Клиничките испитувања, исто така, покажуваат дека грозјето придонесува за здравјето на мозокот (здрав метаболизам на мозокот и корисен ефект врз сознанието), здравјето на кожата (отпорност на УВ зрачење и оштетување на ДНК во клетките), здравјето на дигестивниот систем (регулирање на цревниот микробиом и зголемена разновидност) и здравјето на очите (влијание врз мрежницата со зголемување на густината на макуларниот пигмент).
Конечно, во областа на нутригеномијата – проучување на влијанието на храната врз генетската експресија во телото – се покажа дека консумацијата на грозје позитивно ја менува генетската експресија во соодветните телесни системи. Овие активности на генетско ниво веројатно се причина за здравствените придобивки од грозјето.
Врз основа на науката, грозјето навистина треба да се препознае како суперхрана. Без разлика дали се консумира за здравје или едноставно за задоволство како здрав оброк, грозјето е многу добро за луѓето.