Истражувачите објаснуваат: Кои намирници навистина го зајакнуваат имунитетот?
Многу популарни домашни лекови и намирници што се сметаат за здрави можеби не се толку ефикасни како што се верува, покажува истражување спроведено од Wren Kitchens.
Истражувањето открило дека голем број луѓе веруваат во митови за исхраната, па токму затоа лекарите Дебора Ли и Шам Синг решиле да ги разоткријат.
Кои намирници не го зајакнуваат имунитетот?
• Лук – 42% од испитаниците веруваат дека лукот е моќен имунолошки засилувач, но д-р Ли истакнува дека научните докази кај луѓето се ограничени. Иако може да стимулира одредени имунолошки клетки, најмногу студии се вршени врз животни.
• Темно чоколадо – Содржи полифеноли со антиоксидантни својства, но неговото влијание врз имунитетот е минимално, вели д-р Синг.
• Чили пиперки – Иако содржат капсаицин со антиинфламаторни својства, немаат директно влијание врз зајакнување на имунитетот.
• Супа – Додека често се консумира за време на болест, 18% од испитаниците веруваат дека има супермоќ во зајакнувањето на имунитетот. Лекарите истакнуваат дека нејзината главна придобивка е хидратацијата, а не директното зајакнување на одбранбениот систем.
Кои намирници навистина го зајакнуваат имунитетот?
• Боровинки – Богати со антиоксиданси и полифеноли со антивирусни и антибактериски својства.
• Лиснат зеленчук – Го стимулира производството на интраепителни лимфоцити (IEL), кои се клучни за цревниот имунитет.
• Куркума – Содржи куркумин, моќно антиинфламаторно и антиоксидативно соединение.
• Агруми – Го зголемуваат нивото на витамин Ц, неопходен за имуните клетки.
• Ѓумбир – Помага во борбата против респираторните инфекции и симптомите на настинка.
Иако некои намирници се популаризирани како суперхрана без доволно научни докази, одредени навистина имаат силен ефект врз имунолошкиот систем, пренесува Index.hr.
„Со вклучување на овие состојки во вашата исхрана, можете да го поддржите вашето тело и да ги зајакнете неговите природни одбранбени механизми“, заклучува д-р Синг.
Извор: N1Info