Јадете ја оваа храна пред да пиете алкохол за да избегнете мамурлак
Потрошувачката на алкохол често е зголемена за време на празниците, особено за време на разни прослави за дочек на почетокот на новата година. За време на ваквите прослави, многу луѓе често пијат неколку чаши премногу, поради што следното утро се мамурни и мрзливи.
Со цел да се спречи тоа да се случи, докторот др. Неена Чандрасекаран советува дека пред да консумирате алкохол треба да јадете омилена храна без која многу луѓе не можат да замислат оброци, а тоа е сирењето.
„Доколку планирате ноќно излегување и планирате да пиете алкохол, јадењето сирење пред тоа може да го намали ризикот од мамурлак“, вели докторот, пренесува британски Експрес.
Зошто треба да јадете сирење пред да пиете алкохол?
Чандрасекаран смета дека постојат неколку причини зошто треба да јадеме сирење пред да конзумираме алкохол.
,,Сирењето содржи многу протеини, масти и сложени јаглехидрати кои можат да го обложат желудникот и на тој начин да ја намалат апсорпцијата на алкохол. Исто така му помага на телото подобро да го метаболизира алкохолот и да спречи оштетување на црниот дроб. Покрај тоа, ги надополнува хранливите материи бидејќи е богат со Витамините Б и калциумот се исцрпени од телото при конзумирање алкохол“, објаснува таа.
Понатаму, ја објаснува важноста на калциумот во сирењето, кој позитивно влијае на нервите и мускулите.
„Калциумот, кој особено се губи поради алкохолот, ја подобрува функцијата на нервите и мускулите, додека витамините Б се клучни за енергијата и метаболизмот“, додава таа.
Што се однесува до конзумирањето сирење, лекарот советува да не претерувате бидејќи може да се чувствувате лошо и да имате проблеми со варењето. Истакнува дека јадењето сирење нема нужно да помогне да се „излечи“ мамурлакот, но ќе ја намали веројатноста дека следниот ден ќе го имате. Меѓутоа, ако претерате со алкохолот, дури и сирењето можеби нема да помогне.