Магазин

Според нутриционистите: Ова се трите најдобри извори на протеини за контрола на апетитот 

Урамнотежената исхрана богата со протеини е неопходна за одржување на енергијата, стабилизирање на шеќерот во крвта и контрола на апетитот. Постојат многу извори на протеини, и животински и растителни, а експертите истакнуваат неколку намирници кои се издвојуваат по својата хранлива вредност.

Еве ги намирниците што ги препорачуваат и зошто се одличен избор за здравје, рамнотежа на шеќерот во крвта и контрола на апетитот.

Лосос

Лососот е познат како исклучително богат извор на корисни хранливи материи, а особено е значаен по неговата висока содржина на протеини по порција.

„Лососот е моќен нутритивен извор на протеини“, вели нутриционистката Менди Форд.

Таа исто така истакнува дека неговиот богат вкус дава чувство на ситост, додека протеините од лосос помагаат во одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта и намалување на гладот. Форд советува, ако претходно не сме готвеле риба, да пробаме едноставно печен лосос, или како брза опција можеме да избереме и конзервиран лосос или производи како суши.

Едамамеи

Едамамеи е одличен извор на протеини на растителна основа кој е лесен за подготовка и се вклопува во различни јадења. Диететичарката Мариса Карп вели: „Едамамеи е еден од моите омилени извори на протеини од растително потекло“.

Таа додава дека храната содржи влакна и сите есенцијални аминокиселини, што го прави комплетен извор на протеини што ефикасно ве држи сити помеѓу оброците.

Јајца

Иако јајцата се поскапи отколку што беа порано, тие сепак се еден од најлесните и најхранливи извори на протеини. Нутриционистката и диететичарка Шели Болс препорачува јадење варени јајца бидејќи едно јајце содржи околу шест грама протеини и нема јаглехидрати.

„Јајцата се одличен избор за ужина или појадок“, забележува таа.

Таа додава дека јајцата се богати и со други хранливи материи, како што се холин, витамин Б12, витамин Е, фолна киселина, селен и рибофлавин. Ако не ви се допаѓаат варени јајца, можете да ги подготвите како омлет со зеленчук или да ги користите во разни рецепти за оброци богати со протеини.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Show Buttons
Hide Buttons