Магазин

Лимонот не е единствената намирница со најмногу ВИТАМИН Ц: Погледнете во кој зеленчук има повеќе! 

Дознајте кое овошје и зеленчук имаат повеќе витамин Ц од агрумите. Ќе се изненадите!
Овој важен витамин се крие и во некои други намирници.

Црвена и жолта пиперка
Пиперките се број еден кога станува збор за изобилството на витамин Ц. Во 100 грама црвени и жолти пиперки има 190 милиграми витамин Ц, што е речиси четири пати повеќе отколку во портокалите.

Брокула
Брокулата е богата со различни хранливи материи, но и со витамин Ц. Само 100 грама брокула се доволни за внесување на околу 90 милиграми витамин Ц во организмот.

Кељ
Ова е вистински извор на здрава храна. Кељот е богат со витамини А и Ц и влакна, а кога станува збор за витаминот Ц, само 67 грама кељ има дури 80,4 мг од овој витамин. Во народната медицина, листовите од свеж кељ се нанесуваат на болни зглобови и чиреви, а сок од зеленчук се препорачува за луѓе кои страдаат од стомачни проблеми.

Киви
Уште едно „кисело“ овошје кое е одличен извор на витамин Ц. Покрај тоа, кивито е богато со витамините К, Е, калиум и бакар. Истражувачите исто така докажале дека кивито ја штити нашата ДНК од оксидативен стрес.

Карфиол
Карфиолот може да се јаде свеж или како додаток во салата или јадење, а треба да го вклучите во исхраната бидејќи на 100 грама карфиол има дури 70 милиграми витамин Ц.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Show Buttons
Hide Buttons