Магазин

Експертите посочуваат кое овошје не треба да се чува во фрижидер 

Фрижидерот е одлично место за складирање на повеќето овошја и зеленчуци, но не е секогаш добра идеја да го правите тоа.

Постојат неколку видови овошје што не треба да се чуваат во фрижидер. Оваа група вклучува овошја кои продолжуваат да зреат откако ќе бидат набрани.

Ладењето на овие овошја не само што го прекинува овој природен процес на зреење, туку може негативно да влијае на нивната текстура, вкус и изглед, претворајќи ги во овошје кое сепак може да биде корисно за џем или смути – но нема да биде пријатно за јадење сирово, пренесува Нова.

Затоа, пред да ги фрлите добрите плодови во корпа за отпадоци, оставете ги на собна температура да созреат и уживајте во нив кога се вкусни.

Општите лекари, нутриционистите и готвачите советуваат да избегнувате да го оставате ова овошје во фрижидер.

Банани 

„Ниските температури нагло го запираат процесот на зреење на бананите“, вели готвачката и сопственичка на „Кујна со две каранфилчиња“, Џен Ла Рока.

Како што наведува, „текстурата може да стане гумена“, а вкусот прилично безличен.

„Бананите најдобро е да се чуваат надвор, каде што можат да ја развијат својата природна сладост“, вели таа.

Праски

„Праските, сливите и нектарините треба да зреат до крај на собна температура за да го постигнат својот сочен, ароматичен врв“, објаснува Ла Рока.

Како што додава, „ако ги ставите во фрижидер прерано, ќе добиете брашнесто, безвкусно овошје“.

Сливите треба да стојат на работната површина, а не во фрижидер. Измијте ги веднаш по враќањето од продавница за да бидат спремни за ужина штом омекнат, советуваат лекарите.

Нектарините треба да се чуваат надвор од фрижидер заедно со праските и сливите. Секако, ако ги сечкате за овошна салата, тогаш чувајте ги во фрижидер – во цврсто затворен сад – и ќе бидат добри уште еден или два дена.

Тропско овошје

„Тропските овошја како ананас, манго и киви преживуваат најдобро на собна температура, каде што созреваат рамномерно и ја задржуваат својата сочност“, вели нутриционистот Њуман.

Сепак, додава тој, откако ќе ги исечете, најдобро е да ги чувате во херметички затворен сад.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Show Buttons
Hide Buttons