Магазин

Дали јајцата се штетни за срцето? Кардиохирург има изненадувачки одговор 

Иако некои извори тврдат дека јајцата се лош избор на храна кога станува збор за здравјето на срцето, кардиохирургот Џереми Лондон вели поинаку.

„Холестеролот во исхраната всушност не влијае на целокупното ниво на холестерол во телото како што некогаш мислевме“, објасни др. Лондон за Fox News Digital.

Според него, јајцата се одличен извор на протеини и се богати со минерали и микронутриенти како витамин Д, Б12, селен и холин.

„Тие докажаа дека не се ризикот за кој се мислеше дека се во 70-тите и 80-тите години“, рече тој, додавајќи дека сега се сметаат за одличен избор на храна. 

Американското здружение за срце наведува дека едно јајце на ден е безбедно за срцето за здрави возрасни лица, додека две се прифатливи за постарите возрасни лица со нормален холестерол.

Др. Лондон истакна дека најголемиот дел од хранливата вредност всушност доаѓа од жолчката, додека белката е богата со протеини.

На крајот, докторката нагласи дека конзумирањето јајца е личен избор. „Слушајте го вашето тело, следете ги вашите биомаркери и креирајте план за исхрана кој е целосно прилагоден на вас“, заклучил тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Show Buttons
Hide Buttons