Рецепти за три фантастични летни салати кои ќе ве заситат, но и ќе ве освежат!
Како што се зголемуваат температурите, се зголемува и нашата потреба од едноставни, освежителни јадења кои ќе ни ги обезбедат потребните хранливи материи, а нема да нè држат долго покрај загреаните шпорети. Пробајте ги овие салати богати со витамини, одличен вкус на комбинации кои се совршени за летото.
Салата со лубеница, фета-сирење и нане
Состојки:
– 4 чаши исечена лубеница
– 1 чаша фета-сирење
– свежи листови од нане
– сок од 1 лимон
– 2 лажици маслиново масло
– прстофат сол и бибер
Подготовка:
Во поголем сад измешајте ги лубеницата, фета сирењето и листовите свежо нане. Во помал сад измешајте ги сокот од лимон, маслиновото масло, солта и биберот за да го направите преливот. Нанесете го преливот на салатата непосредно пред сервирање.
Тајландска салата од манго
Состојки:
– 2 манга, излупени и исечени
– 1 чаша свежа папаја, исечена
– 1 чаша краставица исечена
– ½ чаша свежо нане и коријандер, сечкани
– ½ чаша печени кикиритки, сечкани
Подготовка:
Во сад измешајте ги мангото, папајата, краставицата, нането, коријандерот и печените кикиритки. Зачинете ја салатата со прелив од лимон и додадете лут сос по желба. Внимателно измешајте ги сите состојки.
Веганска Цезар салата
Состојки:
– 4 чаши свежа зелена салата, исечкана
– 1 шолја печени коцки леб
– 1/4 чаша вегански пармезан
За веганскиот прелив:
– 1/2 чаша посен мајонез
– 2 супени лажици сок од лимон
– 1 лажица каперси, сецкани
– 2 чешниња лук, сечкани
– 1 лажица сенф
– 2 лажици маслиново масло
– сол и бибер по вкус
Подготовка:
Во поголем сад измешајте ја исечената зелена салата, коцките тост леб и веганското сирење пармезан. Во мала чинија, направете вегански прелив за Цезар салата со мешање на посниот мајонез, сокот од лимон, каперси, лук, сенф и маслиново масло.