Четири знаци дека треба одма да се напиете чаша вода: Еден ќе ве шокира, има врска со вашето расположение!

Водата е важна за функционирање на сите органи во телото, а недоволното внесување може да доведе до разни здравствени проблеми.

Една студија спроведена во Америка покажа дека повеќе од половина од децата и возрасните не пијат доволно вода, а д-р Мајкл Бергерон истакна дека луѓето не разбираат колку течност губат за време на физички активности или висока топлина.

Иако честопати се „наддава“ од количината на вода што треба да ја внесуваме дневно, лекарот посочува дека потребите за хидратација се индивидуални, и во голема мера зависи од тоа колку сте физички активни дневно.

За да се спречи дехидрираност, логично, важно е да пиете доволно течности, а експертите издвоија неколку знаци кои покажуваат дека треба да пиете вода што е можно побрзо – зголемена жед, сува или леплива уста, замор и конфузија, па дури и лутина.

Ако се прашувате зошто бесот, станува збор за фактот дека научните истражувања покажаа дека дури и благото ниво на дехидрација може да влијае на расположението и когнитивните функции.

Знаци на дехидратација вклучуваат суви очи и заматен вид, главоболка или дезориентираност, грчеви, невообичаено намалено потење и темна урина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Следете нè на Facebook!


This will close in 30 seconds

Show Buttons
Hide Buttons