Ти што бараш одмазда, ископај два гроба – еден за себе!

Станува кристално јасно дека Јавниот обвинител и Судот немаат правни аргументи, но затоа имаат силни политички мотиви да носат вакви драконски одлуки Јордан Камчев да се држи во притвор. Веќе нема сомневање дека тие дејствуваат под политички диктат, исполнувајќи ја патолошката желба на еден политички моќник за брутална одмазда.

Притворот не смее да биде замена за казна. Во текот на постапката, Судот мора постојано и сериозно да ја преиспитува потребата за продолжување на мерката притвор и кога ќе се создадат услови, притворот да го замени со гаранција, со домашен притвор или со некоја друга соодветна мерка за обезбедување на присуство на осомничениот или на обвинетиот.

Сево ова, се разбира, не е моја измислица. Ова се темелни стандарди на нашиот правен поредок, утврдени со закон. Не треба да се биде „спонзориран“ од притвореникот Јордан Камчев, како што бесрамно лажеше Зоран Заев на телевизија – претпоставувам, под импресија на сопствените односи со новинарите и со медиумите што лично ги спонзорира – за да се знае дека тоа се и европски стандарди.

Во една изјава, на пример, на ова посочи и адвокатот Филип Медарски. Овој адвокат лично го познавам и знам дека тој нема ама баш никаква врска со одбраната на Камчев. Човекот искажа личен и принципиелен став за мерката притвор, повикувајќи се на правните норми и на стандардите што ги поставува Европскиот суд за човекови права во Стразбур. Патем речено, Медарски често се јавува и во улогата на правен застапник на Заев.

Пред еден месец, Камчев беше притворен на 30 дена, како осомничен во случајот „Плацеви на Водно“. Крунски „доказ“ за неговата божемна намера да избега од Македонија беше една информација од Агенцијата за национална безбедност. „Доказот“ не ѝ беше презентиран на одбраната, со што е направен трагичен прекршок. Во меѓувреме, непобитно е утврдено дека АНБ дејствувала без барање на Јавниот обвинител поврзано со случајот. Дополнително, на членовите на парламентарната комисија што изврши надзор на постапувањето на АНБ во овој случај, им било кажано дека Агенцијата дошла до сознание дека Камчев се подготвува за бегство без спроведени мерки на следење (кои, доколку ги имало, требало да бидат одобрени од Врховниот суд), само врз основа на изјава на доушник.

Замислете, во независна Македонија, земја која се продава за демократска и која претендира на членство во Европската унија, во годината 2021, цели седум децении по дивеењето на сталинизмот и на овие простори, човек се фрла во зандана само врз основа на изјава на доушник. Нема други докази, нема буквално ништо друго, само изјава на доушник!

Не само одбраната на Камчев, туку и повеќе независни правни експерти се посомневаа дека со апсењето, со првата одлука за притвор и со нехуманиот и понижувачки третман на притвореникот во првите десет дена (потврдено од Народниот правобранител), се повредени најмалку четири члена од Европската конвенција за човекови права. Ако ништо друго, барем тие искази беа сериозна причина Судот да ја преиспита својата првична одлука.

Повеќе

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Следете нè на Facebook!


This will close in 30 seconds

Show Buttons
Hide Buttons