РУСКИ „КОРНЕТ“ ИЛИ АМЕРИКАНСКИ „ЈАВЕЛИН“ Двете ракети му задаваат страшни удари на непријателот, но која е подобра? (ВИДЕО)

Американскиот противтенковски систем FGM-148 Javelin систем е пренослива верзија, кога се пука од рамениците на војниците или е поставен на возило. Работи на принципот оган и заборави, а во пракса се покажа дека е доволен еден проектил за да се уништи целта, па се вели дека е еден проектил – еден тенк.

Ракетата ја напаѓа целта од горната страна, удира во целта и тенкот или оклопното возило удира на местото каде што е најмалку заштитено, а тоа е горната страна на возилото, односно покривот. По лансирањето од цевката, ракетата го вклучува моторот по една секунда и лета на височина од околу 150 метри до целта кога ќе ја погоди.

Што поседува Javelin и какви се можностите на ова оружје и дали рускиот корнет е подобар од него, дознајте во одличното видео подолу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Следете нè на Facebook!


This will close in 30 seconds

Show Buttons
Hide Buttons