Русија пecимист: Не е иcклучено влошувањето на односите со САД

Заменик министерот за надворешни работи на Русија Сергеј Рјабков изјави дека не е исклучено натамошно влошување на односите со САД, но истакна дека руската страна ќе вложи максимални напори да не се случи тоа.

„Ризиците се сериозни и управувањето со кризи во нашите односи останува на агендата“, прецизира дипломатот.
Тој додаде дека сериозно достигнување на руско-американскиот самит може да биде формирање рамка за идна работа за контрола на оружјето.

Тој исто така потсети дека има уште време до самитот и дека руското Министерство за надворешни работи ќе продолжи да соработува со Американците во тој период со цел да се зголемат шансите за позитивен исход на самитот и да се создаде оптимална платформа за лидерите да се договорат за контролата на оружјето. можеби и други прашања“.

Според Рјабков, Москва е подготвена да воспостави нормална работа на амбасадите ден по самитот на претседателите на САД и Русија во Женева, доколку Соединетите Американски Држави покажат таква желба.

„Повеќепати и предлагавме на претходната и сегашната американска администрација да направат нешто корисно во таа област. Дури и ако работата не е целосно обновена за луѓето да можат да патуваат едни кон други, да одржуваат настани, тогаш барем не ги намалувајте оние мали можности што сè уште остануваат во таа сфера. Засега нема одговор, но има разбирање дека е потребно да се тргне од тоа “, посочи Рјабков.

Тој додаде дека Русија и Соединетите држави формираа импресивна тематска агенда и важно е Москва да ја слушне својата позиција.

„Говорејќи за новата безбедносна равенка, во неа вклучуваме нови технолошки фактори … Формирана е импресивна тематска агенда со Соединетите држави и ќе работиме на тоа. За нас е важно да се слушнеме, бидејќи има одредени проблеми и со тоа “, прецизира Рјабков.

Самитот Путин-Бајден е закажан за 16 јуни во Женева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Следете нè на Facebook!


This will close in 30 seconds

Show Buttons
Hide Buttons