Планетата Земја официјално го доби петтиот океан, еве што треба да знаете за него

Планетата Земја минатата недела официјално го доби својот петти океан.

По Арктикот, Атлантикот, Индискиот и Тихиот океан, сега е признат и Јужниот океан.

Националното географско друштво официјално го призна Јужниот океан на 8 јуни, Светскиот ден на океанот.

Еве што треба да знаете за Јужниот океан:

  1. Беше дел од Тихиот океан. Тоа е океан кој целосно го опкружува Антарктикот и се протега северно од Антарктикот до 60 степени јужна географска ширина, а е поврзан со Атлантскиот, Индискиот и Пацифичкиот океан.
  2. Денес тој е втор најмал океан во светот. Само Арктичкиот океан е помал.
  3. Тој е одделен од другите океани со струи, а не со континенти.
  4. Тоа е живеалиште на уникатен екосистем. Тоа е единственото место во светот каде што можете да видите императорски пингвин, Веделска фока и илјадници други уникатни организми кои не живеат на ниедно друго место.
  5. Промена во образованието. Студентите учат за океаните преку оние океани што ги учат. Ако Јужниот океан не е вклучен во нив, тогаш тие нема да ги научат неговите специфики и колку е тој навистина важен.

„Јужниот океан одамна е признат меѓу научниците, но бидејќи немаше меѓународен договор, ние никогаш официјално не го признавме“, рече географот Алекс Тејт.

Научниците меѓу себе го признаваа петтиот океан повеќе од 20 години, во кој се наоѓа и Антарктичката циркумполарна струја, студена морска струја која се движи од запад кон исток, а научниците веруваат дека се формирал пред 34 милиони години, кога се раздели просторот на денешниот Антарктик од Јужна Америка.

Токму поради таа струја, водите на Јужниот океан се постудени и помалку солени од водите на север и обезбедуваат живеалиште за илјадници видови организми, појаснуваат научниците.

Тие исто така велат дека Јужниот океан е „витална компонента на климата што ја менува Земјата и дека таа циркумполарна струја е единствената глобална струја што користи вода од трите океани што го опкружуваат за да пренесе топлина преку целата планета“.

Океаните зафаќаат 71 процент од површината на Земјата, а според толкувањето на Американската национална агенција за истражување на океани и атмосфера, тие претставуваат единствена и континуирана водена маса од големи димензии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Следете нè на Facebook!


This will close in 30 seconds

Show Buttons
Hide Buttons