Народната банка одлучува за одложување на наплатата на кредити

Комитетот на Народната банка во моментов одлучува дали и од кога ќе се замрзнат плаќањата на ратите за кредит.

Неофицијално, се размислува обврските на граѓаните и фирмите кон банките да се одложат на 3 месеци. Тоа значи ако ратата за кредит треба да се плати во април, ќе се реализира од јули. 

Се чека потврда од Централната банка  дали одлуката  ќе важи за сите лица и фирми или само за најпогодените од кризата.

Народната банка треба да направи и  законски измени со кој ќе им овозможи деловните банки  да ги замрзнаат ратите,  без да им се наруши бонитетот, односно без да им се калкулираат овие кредитите како нефункционални, односно ненаплатливи.

На социјалните мрежи лидерот на СДСМ, Зоран Заев  веќе најави дека на 3 месеци ќе се поместат плаќањата на кредитите, а паралелно со тоа на 3 месеци ќе прекинат и активностите на извршителите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Следете нè на Facebook!


This will close in 30 seconds

Show Buttons
Hide Buttons