МОРА ДА ЈА СПАСАМ СЕСТРА МИ: 9- годишниот Никола е прво дете донор на матични клетки за лекување леукемија во Македонија

Деветгодишниот Никола од Скопје е првото дете-донор на периферни матични клетки во Македонија кои ќе бидат искористени за лекување на неговата 15-годишна сестра која боледува од леукемија.

„Мора да ја спасам сестра ми“, им велел Никола на лекарите и сестрите од Клиниката за хематологија во Скопје додека четири часа бил врзан за машина, пренесува СДК.мк.

„Никола е нашата ѕвезда со насмевка“, вели директорката на Клиниката за Хематологија д-р Ирина Пановска – Ставридис. „Три пати му беше извртен целиот волумен на крвта за се извлечат матичните клетки што значат живот за неговата сестра“ вели д-р Ставридис, чиј тим, зааедно со тим од Детската клиника за прв пат во Македонија примени процедура со која отсега и децата ќе може да даруваат матични клетки за да ги спасат своите блиски. До сега ваквите интервенции се правеа само во странство.

„За првпат кај нас, дете беше ставено на машина за од него да се извадат периферни матични клетки и да бидат искористени за третман на неговата сестра која боледува од акутна леукемија. Трансплантацијата на матични клетки е единствен спас за пациентите со акутна леукемија“, вели директорката за САКАМДАКАЖАМ.МК.

Оваа интервенција е направена во соработка со Клиниката за детски болести.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Следете нè на Facebook!


This will close in 30 seconds

Show Buttons
Hide Buttons