Можно е пролонгирање на почетокот на учебната година

МОН и Комисијата за заразни болести се уште не можат да се договорат како ќе почне учебната година.

Рокот кој го зададоа институциите 10 август е надминат, а времето за подготовка на наставата е кратко. Министерот Адеми соопшти дека и на денешниот состанок ги разгледувале сите три понудени модели но одлука нема. Се разидуваат со ставовите како со членовите на коѓисијата така и со останатите  министри. Адеми вели ставот на МОН е наставата да биде со физичко присуство, а онаму каде нема доволно услови да се спроведува комбинирана настава. Разговорите продолжуваат во наредните денови. Без разлика кој модел ќе го изберат неопходни се законски измени соопшти министерот за образование. 

Министерот тврди дека разликите меѓу нив се во финеси. Лично иако го застапува моделот за физичко присуство на учениците во училиштата сепак има дилеми и тоа огромни бидејќи е во прашање здравствената состојба.

Со оглед на политичката ситуација, учебната година може да биде пролонгирана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Следете нè на Facebook!


This will close in 30 seconds

Show Buttons
Hide Buttons