Многу од возачите не го знаат значењето на овој сообраќаен знак, а вие?

Новиот сообраќаен знак – бел „дијамант“ на црно или сино поле, не сте имале можност да го видите во Македонија ниту пак во регионот. 

Неговото постоење е новитет и во Европа каде неодамна се појавил.

На сообраќајната лента со овој знак можат да се движат исклучиво само автомобили во кои се наоѓаат најмалку двајца луѓе, како и возила со хибриден или пак електричен погон. 

Возењето по сообраќајна лента каде има таков знак дозволено им е и на такси возилата, со или пак без патници. 

Знакот почесто може да се забележи на американските и канадските патишта, а истиот го носи името HOV (High Occupancy Vehicles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Следете нè на Facebook!


This will close in 30 seconds

Show Buttons
Hide Buttons