Курц со брутална порака: Не ја сакам болната идеологија на талибаните во Европа

Австрискиот канцелар Себастијан Курц истакна дека не сака да ја увезува, како што рече, болната идеологија на талибанските фанатици во Европа.

Во интервју за германскиот дневен весник Билд, Курц рече дека тој лично е загрижен за повлекувањето на меѓународните сили од Авганистан.

За фанатизмот на талибанците, тој рече дека не сака таа „болна идеологија“ да биде увезена во Европа.

Ние сигурно ќе продолжиме да ги протеруваме во Авганистан. Проблемите со Авганистан не можат да ги решаваат Германија и Австрија, како во 2015 година, масовно прифаќајќи луѓе, истакна Курц.

Тој истакна дека состојбата во тие земји мора да се подобри.

Ако луѓето треба да бегаат, тогаш мислам дека соседните земји, Турција или безбедни делови од Авганистан, се дефинитивно вистинските места каде што луѓето можат да одат наместо да тргнат кон Германија, Австрија или Шведска, објасни тој.

Тој рече дека правото на азил е замислено како право за поединци и дека ако некој е прогонуван од политички или религиозни причини.

Правото на азил не беше наменето за цели земји и региони да тргнат на пат, а потоа во Европа тие да избираат и велат дека сакам да одам во Германија. Не е во духот на оние што го замислуваа правото на азил, рече тој.

Курц рече дека веќе е голем проблем кога некој доаѓа нелегално во Грција со помош на шверцери со луѓе и додаде дека е среќен што односот во Европа се смени во тој поглед.

Тоа може да се види и во Германија, каде никој друг, од канцеларката Ангела Меркел, па натаму, не вели: Ве молам, продолжете, ќе ве примиме во Германија, туку се испраќаат спротивни сигнали, рече тој.

Говорејќи за исламизмот, тој објасни дека во меѓувреме, насекаде било сфатено дека масивниот бран мигранти од другите култури, кои се делумно или целосно необразовани, предизвикал големи проблеми во Европа.

Тој исто така го посочи и проблемот со криминалот, потсетувајќи дека пред неколку недели во Австрија, 13-годишно девојче било дрогирано, силувано и убиено од неколку авганистански млади момчиња.

Во минатото немавме таква бруталност, рече Курц, посочувајќи дека бројките јасно зборуваат за тој проблем.

Тој истакна дека е точно дека западните земји имаат проблем со луѓе кои доаѓаат од Авганистан, Чеченија и други делови на светот од сосема различни култури и системи.

Тој исто така потсети дека брановите на мигранти во последните неколку години донесоа, во поголема мера, антисемитизам во Европа.

Дојдоа луѓе кои се јасно хомофобични и кои не ги почитуваат правата на жените, заклучи тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Следете нè на Facebook!


This will close in 30 seconds

Show Buttons
Hide Buttons