Двојно зголемено протерувањето на мигрантите од Австрија во Словенија

 Австрија оваа година протера двојно повеќе мигранти кои илегално ја минале границата од Словенија, отколку во 2019 година.

ловенија ги објаснува овие бројки со растот на илегалната миграција, како и зголемената контрола на заедничката граница.

Австрија ги враќа илегалците во Словенија врз основа на билатерален договор за преземање луѓе на заедничката граница.

Со тој договор, во 1993 година, двете земји се обврзаа да преземат државјани на трети земји кои нелегално преминуваа од една во друга земја. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Следете нè на Facebook!


This will close in 30 seconds

Show Buttons
Hide Buttons